RELATIONER / ANTIRELATIONER | SEPARATUTSTÄLLNING GALLERI HANTVERKET, STOCKHOLM 2017
Hur förhåller vi oss till oss själva och våra tankar? Hur förhåller vi oss till varandra när vi inte vill se varandra, eller själva synas? Utan att veta speciellt mycket om varandra är vi ändå väldigt snabba på att döma och bedöma varandra.

Precis som vi människor är alla mina figurer unika. Många av karaktärerna ser buttra, sura och lite frånvarande ut, så som man själv kan känna sig. Under arbetets gång blir figurerna ”levande”. Dom gillar sällskap och står gärna tillsammans men vågar liksom inte ta kontakt hela vägen. I stället sneglar dom på varandra och tänker en massa saker, både om sig själv och varandra.

Jag tror att det är igenkänningsfaktorn som gör att man faktiskt blir glad av dom trots att vissa ser så sura ut. Den första figuren kom till mig under ett skolprojekt för flera år sedan. Sen dess har dom förökat sig. Några får namn och en historia direkt, medan andra väntar med att visa sig.

Just dessa figurer är gjorda i sten- eller lergodslera. För att få mer formbara delar använder jag papperslera som jag blandar till själv. Mössor stickar jag av restgarner, medan andra detaljer kan komma från gardiner, skjortor och gamla smycken.